Η τέχνη του βιβλίουΟ Φεγγίτης είναι ένα εργαστήρι βιβλίου - ένα χαρτοτεχνείο και βιβλιοποιείο, το οποίο και περιλαμβάνει τις ομώνυμες εκδόσεις. Μια μικρή γωνιά στη Θεσσαλονίκη, όπου τεχνολογία και παράδοση συμβιώνουν. Εδώ υπηρετούμε τη συγγραφή, τη μετάφραση, την επιμέλεια αλλά και τον σχεδιασμό, την εκτύπωση, τη βιβλιοδεσία - όλα μέσω διάθεσης δημιουργικής. Το αποτέλεσμα είναι χειροποίητες χαρτοτεχνίες και εκδόσεις καλαίσθητων εντύπων μικρού τιράζ, φτιαγμένων με αγάπη για τα κείμενα αλλά και για το ίδιο το χαρτί, μιας και μαζί ταξιδεύουν, αιώνες τώρα, ως φορείς πολιτισμού, παράδοσης και τέχνης του Ανθρώπου. Το Εργαστήρι είναι ανοικτό σε όλους όσοι αναζητούν και υπηρετούν την τέχνη της δημιουργίας.

«Πού;»

Ο Φεγγίτης στεγάζεται σε έναν μικρό χώρο στην περιοχή της Τούμπας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Ένας χώρος δυναμικός που φτιάχνεται και συμπληρώνεται διαρκώς.

«Πότε;»

Ο Φεγγίτης άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2019.

Γιατί «Εργαστήρι»;

Ο όρος «Εργαστήρι» αφορά σε δύο προοπτικές:

Η μία είναι το «software» - αυτή που αφορά στην άυλη, πνευματική δημιουργία και συναναστροφή - στη συγγραφή, τη μετάφραση, την επιμέλεια, τον γραφιστικό σχεδιασμό, την επιλογή και διαλογή κειμένων, εικαστικών έργων αλλά και των ίδιων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Έτσι, μιλάμε για ένα εργαστήρι ιδεών, απόψεων, τάσεων, πνεύματος και δημιουργικότητας. Στον Φεγγίτη δεν είμαστε τεχνοφοβικοί ούτε νοσταλγοί εποχών που δεν ζήσαμε. Από το διαδίκτυο αντλούμε υλικό, συνεργασίες αλλά και, γιατί όχι, φιλίες. Αγαπάμε την τεχνολογία και τη χρησιμοποιούμε το κατά δύναμιν. Αγαπάμε όμως και την παράδοση· εδώ ακριβώς έγκειται και το στοίχημα, όχι μόνο του συγκεκριμένου εγχειρήματος, αλλά της εποχής εν γένει - στην αρμονική συμβίωση των δύο.

Η δεύτερη προοπτική είναι το «hardware». Στον Φεγγίτη επεξεργαζόμαστε τα υλικά με τα χέρια μας. Πρόκειται για ένα χαρτοτεχνείο και βιβλιοποιείο. Δεν χρησιμοποιούμε αυτόματα μηχανήματα μεγάλου όγκου παραγωγής. Χρησιμοποιούμε τα ίδια μας τα χέρια και χειροκίνητα εργαλεία επεξεργασίας του χαρτιού. Η όλη προσπάθεια ισορροπεί μεταξύ της ατμόσφαιρας του DIY και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα χαρτιά διπλώνονται, τρυπιούνται, πικμάρονται (χάραξη, τσάκισμα) και τέλος βιβλιοδετούνται με ράψιμο στο χέρι, με τους παραδοσιακούς τρόπους. Η δημιουργική μας διάθεση δεν εξαντλείται στα βιβλία. Δημιουργούμε διαφόρων στυλ, μεγεθών, θεματικών και ποιοτήτων σημειωματάρια, μπλοκάκια και τετράδια  - όλα με καλλιτεχνική διάθεση, ποιοτική αισθητική και δημιουργικό πνεύμα.

Το Εργαστήρι προσφέρεται για διά ζώσης συναντήσεις και διάφορα διαδραστικά εργαστήρια.

Τι «Εκδόσεις;»

Σε εκδοτικό επίπεδο, η μεγάλη μας αγάπη είναι η λογοτεχνία. Ποίηση, νουβέλα, διήγημα, παραμύθι, θέατρο. Όμως στον Φεγγίτη δεν υπάρχουν στεγανά. Οτιδήποτε μας κινήσει το ενδιαφέρον και το θεωρήσουμε άξιο και γνήσιο, μπορεί για εμάς να αποτελέσει εκδοτική πρόταση. Από ταξιδιωτικούς οδηγούς και προσωπικές αφηγήσεις μέχρι φιλοσοφικά δοκίμια και επιστημονικές εργασίες.

Γιατί «Φεγγίτης»;

Ο Φεγγίτης είναι μικρός, όμως μεταγγίζει φως και ουρανό. 

Είναι ένα μικρό παράθυρο, να μπαίνει λίγο φως κι αέρας φρέσκος...

Ο Φεγγίτης είναι ανοικτός σε όλους όσοι νοιώθουν ότι συμπλέουν με την αισθητική και το πνεύμα του. Μακριά από κλίκες και χωρίς ιδεοληψίες. Μόνο μεράκι για δημιουργία και διάθεση για μοίρασμα.