Ανοιχτό Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας


«ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ»

Το «Ανοιχτό Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας» απευθύνεται σε αρχάριους που αγαπούν το χαρτί και τη χειροτεχνία και θέλουν να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά κάποιες ώρες, μαθαίνοντας διαδραστικά την παμπάλαια τέχνη της παραδοσιακής βιβλιοδεσίας.

Ο προγραμματισμός του εργαστηρίου και η δομή του γίνεται κατόπιν συνεννόησης και σε μέρες και ώρες που να βολεύουν τους/τις ενδιαφερόμενους/ες. 

Τα μαθήματα γίνονται με ένα άτομο τη φορά.

Η διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι όση κάθε φορά κρίνεται απαραίτητη ώστε ο/η εκπαιδευόμενος/η να κατανοήσει πλήρως την τεχνική και μέχρις ότου να φτιάξει το δικό του βιβλίο το οποίο στο τέλος του εργαστηρίου θα πάρει μαζί του. Συνήθως δεν χρειάζονται πάνω από 2 ώρες.

Η τιμή του εργαστηρίου είναι: 20€ 

Στο τέλος του εργαστηρίου, ο/η μαθητευόμενος/η θα έχει αποκομίσει, εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις και την χαρά της δημιουργίας, και έναν χειροποίητο, δικό του/της τόμο για να τον πάρει μαζί στο σπίτι!

Η ιστορία της βιβλιοδεσίας

Η βιβλιοδεσία ανάγεται στο 100 π.Χ., με φύλλα φοίνικα που δένονταν μεταξύ τους με σπάγκο. Η ιστορία της ανθρωπότητας που συλλέγει δεδομένα είναι ένα υπέροχο ταξίδι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πού βρισκόμαστε σήμερα. Η διαδικασία της βιβλιοδεσίας καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1250, στα μέσα του 13ου αιώνα. Οι μέθοδοι βιβλιοδεσίας πέρασαν από δοκιμές και λάθη από την αρχή της, βλέποντας αλλαγές στα υλικά, στα σφραγισμένα περιτυλίγματα και στη χρήση υφάσματος και ελεφαντόδοντου. Τη δεκαετία του 1850 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Αγγλία τα dust jackets με πτερύγια και τελικά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Η βιβλιοδεσία στη σύγχρονη εποχή

Η βιβλιοδεσία χρησιμοποιείται σήμερα για τη βιβλιοδεσία σχεδόν οποιουδήποτε βιβλίου μπορεί να δείτε. Παιδικά βιβλία, ρομαντικά μυθιστορήματα, τετράδια, ημερολόγια, σημειωματάρια, θρησκευτικά κείμενα και πολλά άλλα έχουν δεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στη σύγχρονη εποχή, η βιβλιοδεσία χρησιμοποιείται ως μέσο αυτάρκειας ή ως καριέρα πώλησης πραγμάτων όπως τα εξατομικευμένα ημερολόγια και τα τετράδια σκίτσων. Ενώ οι μηχανές κάνουν ένα γενναιόδωρο μέρος της βιβλιοδεσίας λόγω της ταχύτητας και της ακρίβειας, είναι πάντα ένα υπέροχο συναίσθημα να μαθαίνετε μια νέα χειροποίητη δεξιότητα για να δώσετε στα βιβλία σας μια πιο προσωποποιημένη αίσθηση.

Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω τη βιβλιοδεσία;

Χαρτιά

Το χαρτί είναι κάτι που θα πρέπει να συγκεντρώσετε όταν αρχίσετε να δένετε βιβλία. Η πρώτη γνωστή περίπτωση βιβλιοδεσίας είχε φύλλα δέντρου ως σελίδες, οπότε πραγματικά μπορεί να είναι ό,τι θέλετε! Για τους αρχάριους, ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε το κλασικό χαρτί γτραφής. Είναι οικονομικό προσιτό και επαγγελματικό, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο σας θα φαίνεται υπέροχο.

Σουβλιά

Το σουβλί είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τρυπήσετε τρύπες σε διάφορα υλικά. Στη βιβλιοδεσία, θα χρησιμοποιήσετε ένα σουβλί όταν θέλετε να δημιουργήσετε τρύπες στις δέσμες των σελίδων σας. Με το τρύπημα αυτών των οπών, διευκολύνετε πολύ τη διαδικασία νηματοποίησης της βιβλιοδεσίας σας. Τα σουβλιά διατίθενται σε διάφορα μεγέθη ώστε να βρείτε αυτό που ταιριάζει για το έργο σας. Τα σουβλιά χρησιμοποιούνται ως γενικό εργαλείο και όχι μόνο για τη βιβλιοδεσία.

Επιφάνεια κοπής

Η επιφάνεια κοπής είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την προστασία του χώρου που έχει οριστεί ως χώρος χειροτεχνίας. Εάν εργάζεστε σε ένα τραπέζι, θα θέλετε ένα προστατευτικό στρώμα για να αποφύγετε τη ζημιά στην επιφάνεια. Το ίδιο το υλικό θα καταστρέφεται όλο και περισσότερο με τη χρήση, αλλά θα βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε το χώρο σας απαλλαγμένο από τυχόν ατέλειες που προκαλούνται από τη χειροτεχνία. 

Βελόνες

Οι βελόνες θα είναι ένας από τους καλύτερους φίλους σας στη βιβλιοδεσία, καθώς θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να καθοδηγήσετε το νήμα μέσα από τα υλικά σας, αν έχετε μια βελόνα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το οδηγήσετε. Θα πρέπει να αναζητήσετε βελόνες που έχουν μεγάλα μάτια για να κυλήσει ομαλά το έργο σας. Τέτοιες βελόνες μπορείτε να βρείτε σε ειδικά καταστήματα με εξοπλισμό βιβλιοδετικού εξοπλισμού. Εντούτοις και απλές βελόνες ραψίματος κάνουν για τη δουλειά του αρχάριου.

Κλωστή

Θα χρειαστείτε μια κλωστή καθώς θα αρχίσετε να ασχολείστε με τη βιβλιοδεσία. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις διάφορες επιλογές που έχετε να διαλέξετε, μην ανησυχείτε. Οι κλωστές που λειτουργούν καλά με τη βιβλιοδεσία περιλαμβάνουν νάιλον, βαμβακερές, λινές, μεταξωτές και πολυεστερικές κλωστές. Μπορείτε επίσης να βρείτε κλωστές που είναι τόσο κερωμένες όσο και μη κερωμένες, προσφέροντας διαφορετικά οφέλη για κάθε τύπο. 

Κόκαλο βιβλιοδεσίας

Πιθανότατα θα εξοικειωθείτε καλά με αυτό το εργαλείο που είναι γνωστό ως κόκαλο βιβλιοδεσίας. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που ονομάστηκε έτσι λόγω του γεγονότος ότι είναι γενικά φτιαγμένο από κόκαλο, συνήθως από βοοειδή ή ελάφια, και το χρησιμοποιείτε για να διπλώσετε. Θα χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο για να πετύχετε καθαρές πτυχές στα χαρτιά σας. Αν ασχολείστε με άλλες χειροτεχνίες χαρτιού, όπως το scrapbooking, αυτό το εργαλείο θα σας φανεί επίσης χρήσιμο! Τα κόκαλα βιβλιοδεσίας είναι αρκετά προσιτά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα. Θεωρείται απαραίτητο εργαλείο στην τεχνική της βιβλιοδεσίας.

Χάρακας

Οι χάρακες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βιβλιοδεσία. Μπορεί να σας βοηθήσει να εγγυηθείτε ευθείες γραμμές ή να μετρήσετε το μήκος και το πλάτος της σελίδας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μετρήσετε για να δείτε πόσο υλικό μπορεί να χρειαστείτε. Είναι βολικό να έχετε έναν χάρακα για να είστε προετοιμασμένοι, επειδή το πιθανότερο είναι ότι θα τους χρειαστείτε κάποια στιγμή στα έργα σας.

Μολύβι

Η κατοχή ενός μολυβιού θα σας βοηθήσει να σημειώσετε τα συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να εργαστείτε στη συνέχεια. Η επισήμανση των σημείων όπου πρόκειται να τοποθετήσετε τις τρύπες πριν χρησιμοποιήσετε το σουβλί είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Τα μολύβια σάς επιτρέπουν επίσης να σβήνετε και να διορθώνετε λάθη χωρίς να αλλάζετε το συνολικό τελικό έργο.

Βάρη/Πρέσες

Στη βιβλιοδεσία, θα είστε ευγνώμονες που έχετε τα βάρη που μπορούν να κρατήσουν το χαρτί σας επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν βαρίδια για να κρατούν το βιβλίο σταθερό ενώ κόβουν τις εξωτερικές πλευρές. Άλλοι τα χρησιμοποιούν για να ισοπεδώσουν εντελώς το βιβλίο, ακόμη και αν αυτό παράγεται σε πολλαπλές δέσμες. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε το βιβλίο σας ανάμεσα σε δύο κομμάτια χαρτόνι με βαριά αντικείμενα από πάνω. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί μια πρέσα για το κόψιμο. Αν θέλετε να επενδύσετε πλήρως στην τέχνη της βιβλιοδεσίας, μπορείτε να προμηθευτείτε πρέσες συμπίεσης για τις ανάγκες σας για την ισοπέδωση των βιβλίων.

Ψαλίδι

Υπάρχει ένας ειδικός τύπος ψαλιδιού γνωστός ως ψαλίδι βιβλιοδεσίας. Αυτά τα ψαλίδια είναι ισχυρά και μπορούν να κόψουν παχιά υλικά, όπως το δέρμα. Τέτοια ψαλίδια είναι επαγγελματικά αλλά διατίθενται προς αγορά. Φροντίστε να θυμάστε ότι πρόκειται για ψαλίδια επαγγελματικού επιπέδου και θα είναι κοφτερά. Μπορείτε να επιλέξετε ένα λιγότερο σκληρό υλικό, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα για εσάς πιο εύκαμπτα ψαλίδια. Αυτά τα ψαλίδια είναι προαιρετικά για τους αρχάριους στη βιβλιοδεσία.

Λευκή κόλλα

Η λευκή κόλλα είναι επίσης ένα βασικό εφόδιο και χρησιμοποιείται στη βιβλιοδεσία για να την τοποθετήσετε κατά μήκος της ράχης των σελίδων σας όταν τις έχετε παρατάξει όλες μαζί. Η χρήση αυτού του εργαλείου θα αποτρέψει το ξέφτισμα της ράχης σας και θα συγκρατήσει τις δέσμες αφανίζοντας τα κενά που αφήνει το ράψιμο.

Λεπίδες κοπής

Όταν ασχολείστε με τη βιβλιοδεσία, μπορεί να βρείτε μεγάλη χρήση και σε ένα κοπίδι. Εάν εργάζεστε με παχύτερα υλικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι στυλό για να κόψετε λεπτότερες λεπτομέρειες στο έργο σας. Αυτό το εργαλείο είναι επίσης προαιρετικό για τους αρχάριους.


Όλα τα παραπάνω απαραίτητα εργαλεία και υλικά παρέχονται από εμάς στον χώρο του εργαστηρίου.


Η βιβλιοδεσία είναι τέχνη μαζί και τεχνική!


Τα στάδια επεξεργασίας είναι τα ακόλουθα:

  • δίπλωμα: δίπλωμα των τυπογραφικών φύλλων (16σέλιδα).
  • σύνθεση: μάζεμα των διπλωμένων τυπογραφικών φύλλων σε σώμα βιβλίου.
  • τρύπημα: τρύπημα των διπλωμένων τυπογραφικών/προετοιμασία για συρραφή.
  • ράψιμο (κλωστορραφή): συρραφή των τυπογραφικών φύλλων.
  • πιεστήριο: συμπίεση του βιβλίου ώστε να μειωθεί ο όγκος της ράχης ο οποίος αυξάνεται σημαντικά με το δίπλωμα και το ράψιμο (ενίοτε το στάδιο αυτό γίνεται και ανάμεσα στα στάδια τρυπήματος και ραψ΄ίματος).
  • ψαροκόλλημα: άλειμμα με κόλλα βιβλιοδεσίας (και όχι ψαρόκολλα, παρόλο που έχει αυτήν την ονομασία η εργασία).
  • κόλλημα εσώφυλλου: κόλλημα εσώφυλλου για συγκράτηση της ράχης.
  • κόψιμο-ξάκρισμα: κοπή των 3 πλευρών του βιβλίου.
  • εξώφυλλο: δημιουργία και κόλλημα του μαλακού εξωφύλλου στη ράχη του βιβλίου.


Ελάτε να κεράσουμε καφέ και να μυηθούμε στη μαγική τέχνη της παραδοσιακής βιβλιοδεσίας!